Hodowla dopełniaczy i restorerów dla systemu cms-T. timopheevi u pszenżyta jarego - Góral, Halina; Spiss, Ludwik (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Otrzymano i oceniono pod względem męskiej płodności 41 mieszańców F1 pszenżyta jarego pochodzących z krzyżowania męskosterylnych roślin pszenżyta ozimego z cytoplazmą T. timopheevi jako matek z polskimi i zagranicznymi odmianami i rodami hodowlanymi pszenżyta jarego. Frekwencja rodów i odmian pszenżyta jarego w pełni dopełniających lub restorujących była mała i wynosiła po 5%. Ponad 40% rodów i odmian charakteryzowało się indeksem restoracji 90%-100%. W wyniku krzyżowań wypierających otrzymano jedną linię w pełni męskosterylną i kilka linii o niepełnej męskiej sterylności w pokoleniach BC1BC7. Zaproponowano schemat szybkiego wytwarzania linii dopełniających.