Dziedziczenie białek gluteninowych warunkowanych locus na chromosomie 1A u mieszańców F2 pszenicy ozimej - Witkowski, Edward; Waga, Jacek; Bielawska, Amelia; Witkowska, Krystyna; Luber, Helena (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Badano dziedziczenie podjednostek glutenin wielkocząsteczkowych kodowanych chromosomem 1A u mieszańców F2 uzyskanych z kombinacji krzyżowań, w których formy mateczne (odmiany Begra oraz Euris) zawierały niekodujący wariant białkowy typu Glu A1-null, natomiast formy ojcowskie zawierały podjednostki Glu A1-1 (odmiany Mikon i Astron) oraz Glu A1-2 (odmiana Tortija i ród MIB 496). Celem pracy było stwierdzenie czy geny warunkujące białka gluteninowe rozszczepiają się zgodnie z teoretycznie założonym stosunkiem rozszczepień 3:1 (warianty kodujące: niekodujących). Na podstawie wyników testu 2 stwierdzono, iż w niektórych kombinacjach liczebność klas genotypowych jest zgodna, natomiast w innych wykazuje odchylenia od mendlowskiego stosunku rozszczepień. W przypadku, gdy komponentem ojcowskim była odmiana Tortija wariant Glu A1-2 został niemal całkowicie wyparty przez formy typu null, natomiast w kombinacjach z odmianą Mikon wyeliminowany został wariant niekodujący.