Cechy geometryczne i właściwości mechaniczne źdźbła pszenicy twardej (T. durum Desf.) - Segit, Zbigniew; Kurzyp, Tomasz; Szwed-Urbaś, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Badaniom poddano źdźbła czterech linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) dwie długosłome i dwie krótkosłome. Pomiary biometryczne posłużyły do wyznaczenia cech geometrycznych źdźbła (długość międzywęźli, średnica zewnętrzna i wewnętrzna, grubość ścian, pole przekroju poprzecznego) właściwości mechanicznych (moduł sprężystości Younga i sztywność rozciągania). Wystąpiły istotne różnice między liniami krótko- i długosłomymi dla większości analizowanych cech. Linie krótkosłome charakteryzowały się znacznie grubszymi źdźbłami jak również grubszą ścianą źdźbła, szczególnie w II i III międzywęźlu od góry. Odznaczały się także wyższymi wartościami pola przekroju poprzecznego oraz niższym współczynnikiem sprężystości Younga.