Odporność odmian jęczmienia włączonych do badań rejestrowych w Polsce w 2003 roku na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei) - Czembor, Henryk J. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2005)
Określono genetyczne uwarunkowania odporności na mączniaka (Blumeria graminis f.sp hordei) dla 10 odmian jęczmienia ozimego i 12 odmian jęczmienia jarego włączonych do badań rejestrowych w Polsce w 2003 roku. Badane odmiany ozime mają jeden lub więcej genów odporności związanych z locus Mlra, Mla6, Mla14 i Ml(St). U odmian jarych stwierdzono obecność genów Mla1, Mla9, Mla12, Mla13, Mlg, Ml(Ab), Ml(IM9), Mlk, Ml(St) i mlo oraz dwa geny bliżej nieokreślone. Na populację mączniaka występującą w Polsce odporne są tylko odmiany z genem mlo.