Ocena kosztów nawożenia i ochrony w produkcji buraka cukrowego w wybranych gospodarstwach - Wielogórska, Grażyna; Starczewski, Józef; Czarnocki, Szymon (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W pracy podjęto próbę oceny produkcji buraka cukrowego w wybranych gospodarstwach prywatnych. Wykorzystano wyniki 130 ankiet przeprowadzonych w środkowowschodniej Polsce. Nakłady finansowe na uprawę 1 ha buraka cukrowego obliczono korzystając z aktualnych średnich cen nawozów, środków ochrony roślin i paliwa notowanych w punktach sprzedaży prowadzących działalność na terenie Siedlec i okolic. W badanych gospodarstwach wysokie nakłady oraz koszty nawożenia i ochrony roślin wpływały w istotny dodatni sposób na plon korzeni buraka cukrowego. Maksymalny poziom nadwyżki bezpośredniej (5529,56 PLN) otrzymano w gospodarstwie o intensywnym nawożeniu i ochronie roślin, w którym plon korzeni był najwyższy (60 t ha-1). Opłacalność zabiegów dla przyjętych plonów buraka była bardzo wysoka (336%–380%). O współczynniku opłacalności decydował poziom nawożenia i ochrony roślin.