Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.): Część IV. Ocena efektywności agronomicznej i ekonomicznej - Grzebisz, Witold; Musolf, Radosław; Szczepaniak, Witold; Dróżdż, Jacek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Czynniki naturalne jak opady, odgrywają podstawową rolę w produkcji buraków cukrowych. Celem tej części badań była ocena efektywności agronomicznej i ekonomicznej głównego czynnika doświadczalnego, dawki potasu oraz symulacji warunków wodnych. Doświadczalnie ustalone sumy wody docierające do powierzchni plantacji buraków cukrowych oraz ich rozkład w okresie wegetacji rośliny, wywarły istotny wpływ na plony buraków cukrowych. Wieloletnia średnia suma opadów w okresie wegetacji oraz produktywność 1 mm wody, w roku 1999, wyjaśniają aż w 97% zmienność uzyskanych plonów korzeni. Warunki wodne definiowały też wielkość dochodu brutto i nadwyżki bezpośredniej. Nawożenie potasem wykazało zmienność sezonową. Większy efekt agronomiczny i ekonomiczny uzyskano w latach o optymalnym rozkładzie opadów, niż w roku suchym.