Rizomania — diagnostyka i szkodliwość choroby - Maćkowiak, Danuta; Sitarski, Adam (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Przebadano 5 odmian buraka cukrowego odpornych i jedną podatną na rizomanię pod kątem zawartości wirusa BNYVV w korzeniach. Rośliny uprawiano na zakażonym polu. Badano również wartość technologiczną korzeni. Obecność wirusa BNYVV stwierdzono przy pomocy testu ELISA u wszystkich odmian, lecz jego zawartość był różna. Najwyższą wartość ekstynkcji zanotowano u odmiany podatnej. Odmiana podatna wykazała najgorsze parametry technologiczne. Spadek zawartości cukru u tej odmiany wynosił około 2%.