Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego - Klimont, Krzysztof; Osińska, Agnieszka (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Badano wpływ trzech herbicydów zastosowanych w następujących dawkach na ha: Aminopielik D — 3 l, Chwastox D — 3 l (jęczmień, pszenżyto) i 5 l pszenica, Granstar 75 DF — 20 g na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej odmiany Almari, jęczmienia jarego odmiany Edgar i pszenżyta jarego odmiany Migo. Określono również pozostałości substancji biologicznie czynnych użytych preparatów w ziarnie. Obiektami kontrolnymi były poletka nieopryskiwane i niepielone. Uzyskane wyniki wskazują, że tylko Granstar 75 DF zastosowany w jęczmieniu i Chwastox D w pszenżycie wpływały na obniżenie energii kiełkowania badanych gatunków zbóż, natomiast żaden z herbicydów nie wpływał na końcową zdolność kiełkowania ziarna. Aminopielik D i Chwastox D istotnie stymulowały wzrost zawartość białka i glutenu w ziarnie pszenicy, Aminopielik D białka i lizyny w ziarnie pszenżyta. Zawartość białka i skrobi w ziarnie jęczmienia była zmienna w latach i zależała od przebiegu pogody w okresie badawczym. Ziarniaki badanych gatunków zbóż pochodzące z kombinacji herbicydowych nie zawierały żadnych pozostałości substancji biologicznie czynnych zastosowanych preparatów.