Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie wybranych cech wartości technologicznej pszenicy ozimej - Bichoński, Andrzej (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Oznaczono wskaźniki wartości technologicznej odmian wzorcowych i rodów pszenicy ozimej z doświadczeń hodowlanych ze zbioru w latach 1997–1999. W trzyletnim okresie badań oszacowano współczynniki zmienności (CV%) oraz współczynniki zmienności fenotypowej (CVp) i genotypowej (CVg) i współczynnik odziedziczalności dla: liczby sedymentacji, liczby opadania, zawartości białka, wodochłonności mąki, rozwoju ciasta, stałości ciasta, liczby jakości, rozmiękczenia ciasta, ilości glutenu, indeksu glutenu, objętości chleba, liczby wartości chleba i wymiałowości mąki. Wpływ czynników środowiskowych był najwyższy dla rozwoju ciasta i ilości glutenu Odziedziczalność cech była wysoka dla indeksu glutenu i liczby sedymentacji.