Odporność pszenicy jarej na suszę w fazie kiełkowania i wzrostu siewki - Bogdan, Janusz; Zagdańska, Barbara (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Załamanie zdolności do tolerowania odwodnienia przez siewki wybranych losowo 10 odmian i rodów pszenicy jarej (Triticum aestivum L.) przypada na 5 dzień kiełkowania. Zbiega się to z okresem intensywnego wycofywania rezerw pokarmowych z ziarniaka i akumulacji suchej masy w organach wegetatywnych. Ponowne uwodnienie siewek 4-dniowych prowadzi do odzyskania prawie całkowitej przeżywalności, podczas gdy w przypadku roślin 6-dniowych — do jej drastycznej redukcji. Zjawisko to wydaje się mieć genetycznie utrwalony charakter.