Produkcyjne skutki regulacji liczby pędów roślin jęczmienia jarego oplewionego i nagoziarnistego - Dubis, Bogdan (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W doświadczeniu wazonowym, przeprowadzonym w latach 2000–2002, porównano plonowanie roślin jednopędowych, dwupędowych i swobodnie krzewiących się jęczmienia jarego oplewionego i nagoziarnistego na jednakowej powierzchni wazonu, w kontrolowanych warunkach wilgotnościowych. Stwierdzono, że największą produktywność z powierzchni wazonu, forma nagoziarnista i oplewiona uzyskiwały w przypadku roślin naturalnie krzewiących się, głównie dzięki większej liczbie źdźbeł kłosonośnych (średnio ponad 5 pędów z rośliny). Sztuczne, mechaniczne ograniczenie liczby pędów na roślinie do dwóch lub jednego powodowało spadek plonowania jęczmienia od 44% do 49%. Tak, więc ograniczanie krzewistości u obu form jęczmienia było czynnikiem obniżającym ich produktywność. Nie stwierdzono specyficznej, odmianowej reakcji jęczmienia na liczbę pozostawionych pędów produktywnych.