Reakcja nagoziarnistego jęczmienia jarego na gęstość siewu w porównaniu z jęczmieniem oplewionym - Noworolnik, Kazimierz; Leszczyńska, Danuta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W doświadczeniu mikropoletkowym (1998–1999) i w doświadczeniu polowym (2000–2002) porównano plon ziarna i główne elementy jego struktury w zależności od gęstości siewu (250–450 ziaren na m2) jęczmienia jarego. Uwzględniono nagoziarnistą odmianę Rastik i kilka odmian oplewionych. Obserwowano tendencję do słabszej reakcji jęczmienia nagoziarnistego na gęstość siewu w stosunku do jęczmienia oplewionego. Na dobrych glebach wystarczająca dla odmiany Rastik jest obsada 300 roślin/m2. Jęczmień nagoziarnisty plonuje niżej od oplewionego, ale posiada wyższą zawartość białka w ziarnie.