Wpływ dolistnego nawożenia mikroelementami na zawartość i skład frakcyjny białka ziarna jęczmienia jarego i owsa - Barczak, Bożena; Kozera, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W dwuletnim jednoczynnikowym doświadczeniu polowym porównywano zawartość i skład frakcyjny białka ziarna jęczmienia jarego oraz owsa, zbóż nawożonych dolistnie roztworami mikroelementów (Zn, Mn, Cu, Mo, B) w formie pojedynczych soli nieorganicznych oraz w postaci wieloskładnikowego nawozu, który zawierał składniki w formie schelatowanej (Mikrochelat Gama). Dolistne stosowanie mikroskładników na ogół korzystnie oddziaływało na kumulację azotu w ziarnie jęczmienia jarego i owsa. Mikroelementami, które istotnie zwiększały zawartość tego pierwiastka w ziarnie obydwu gatunków zbóż były cynk i mangan. Frakcją białkową, której zawartość w ziarnie badanych zbóż była największa, okazały się gluteliny; najniższy udział posiadały albuminy. Ziarno owsa w stosunku do ziarna jęczmienia jarego posiadało wyższą zawartość azotu albumin i globulin, frakcji o korzystnym składzie aminokwasowym. Mikroelementami, które zastosowane dolistnie istotnie zwiększały sumę azotu tych frakcji w ziarnie jęczmienia i owsa, były cynk i mangan. Wieloskładnikowy nawóz mikroelementowy oddziaływał mniej korzystnie na skład frakcyjny białka ziarna obydwu badanych gatunków zbóż niż mikroelementy stosowane w formie pojedynczych soli nieorganicznych.