Plonowanie pszenżyta jarego w zależności od sposobów regeneracji stanowiska w monokulturze - Woźniak, Andrzej (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Przedstawiono następczy wpływ wsiewek poplonowych i nawożenia obornikiem na plonowanie pszenżyta jarego uprawianego w monokulturze. Wykazano, że uprawa pszenżyta w monokulturze powodowała istotny spadek plonu ziarna, w porównaniu z obiektem kontrolnym, tj. stanowiskiem po grochu siewnym. Przyorywana materia organiczna niwelowała zniżki plonu, chociaż w różnym stopniu. Mniej korzystnie na plon wpływała wsiewka życicy westerwoldzkiej niż seradela i przyorywanie obornika. Obniżka plonu ziarna spowodowana była wzrostem zachwaszczenia i porażenia roślin przez choroby podstawy źdźbła. Przyczyniło się to do zmniejszenia obsady kłosów na 1 m2, a także liczby i masy ziaren w kłosie, w stosunku do obiektu kontrolnego, tj. po grochu siewnym.