Ocena śmiałka darniowego (Deschampsia ceaspitosa L.) Brok w mieszankach trawnikowych z wiechliną łąkową (Poa pratensis L.) w warunkach intensywnego użytkowania i zacienienia - Prończuk, Sławomir (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W okresie trzyletniego użytkowania trawnikowego badano odmianę śmiałka darniowego Brok w mieszankach z pięcioma odmianami wiechliny łąkowej. Wzorcami porównawczymi były — czysty zasiew śmiałka oraz dwie mieszanki standardowe, A — stosowana na boiskach piłkarskich i B – stosowana w parkach. W warunkach wysokiego nawożenia (157 kg na ha)i częstego koszenia (22 przycięć) przy ubytku światła słonecznego ok. 80% oceniono następujące cechy użytkowe trawników: ogólny aspekt estetyczny (OA), przezimowanie (PR), zimozieloność (ZZ), tolerancję na rdzę żółtą (RŻ), pleśń śniegową (PŚ) i jako cechę najważniejszą zadarnianie (ZA). Stwierdzono, że śmiałek darniowy poza bardzo dobrymi wynikami w pierwszym roku w dalszych latach nie wniósł istotnych nowych korzystnych cech w wyglądzie (OA) i zadarnianiu (ZA) trawników. Istotny wpływ na ocenę poszczególnych cech miały odmiany wiechliny łąkowej. Śmiałek w czystym zasiewie wykazał cechę nietrwałości zadarniania oraz niskie wartości cechy ogólnego aspektu estetycznego w okresie jesiennym i zimowym.