Skuteczność niszczenia chwastów glifosatem przed wschodami ziemniaków - Badowski, Marek (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W uprawie ziemniaków chwasty powinny być niszczone w momencie ich kiełkowania, przed wschodami roślin uprawnych. Jeżeli chwasty już wyrosły lub na polu występują gatunki wieloletnie, jak np. Elymus repens, wówczas nawet intensywne zabiegi pielęgnacyjne nie są w stanie skutecznie odchwaścić ziemniaków. Wtedy jedynym sposobem jest użycie środków chemicznych. W latach 2001–2002 prowadzono w Zakładzie Ekologii i Zwalczania Chwastów badania polowe z preparatem Sting CT 120 SL. Doświadczenia zakładano metodą losowanych bloków w trzech powtórzeniach na poletkach o powierzchni 25 m2. Herbicydy stosowano wiosną, po wschodach chwastów, które wytworzyły już liście właściwe, ale przed wschodami ziemniaków po ich uprzednim obredleniu. Ocenę działania środków wykonywano metodą bonitacyjną i szacunkową określając zniszczenie chwastów w procentach. Najlepiej zwalczały chwasty Sting CT 120 SL w dawce 4 l/ha i mieszanina Glifosat 360 SL + siarczan amonu 2 l + 5 kg/ha. Uzyskano 97-100% zniszczenia Chenopodium album, Amaranthus retroflexus, Echinochloa crus-galli, Polygonum persicaria, Veronica persica i Polygonum convolvulus oraz 95% zniszczenia Elymus repens, natomiast odporny okazał się Convolvulus arvensis. Sting CT 120 SL w dawce 3 l/ha słabiej zwalczał chwasty. Badane herbicydy były selektywne dla roślin ziemniaka, a po ich zastosowaniu uzyskano wzrost plonu bulw o 35%–40% w porównaniu do kontroli.