Nowe możliwości chemicznej ochrony ziemniaka przed alternariozą i zarazą ziemniaka przy użyciu fungicydu Pyton Consento 450 SC - Bernat, Edward (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W latach 2000–2003 testowano skuteczność nowego fungicydu Pyton Consento 450 SC w ograniczeniu rozwoju zarazy (Phytophthora infestans) i alternariozy ziemniaka (Alternaria solani i A. Alternata). Doświadczenia wykonano w dwóch miejscowościach: Bonin — rejon północny i Stare Olesno — rejon południowo-zachodni. Badania wykazały dobrą skuteczność nowego fungicydu w hamowaniu rozwoju zarazy (77%–99%) i alternariozy (40%–61%) w porównaniu do kontroli. Badany preparat okazał się równie skuteczny lub lepszy (stosowany w dawce 2,0 l/ha), jak inne fungicydy.