Wpływ koncentracji inokulum i terminów oceny odporności na ekspresję agresywności i wirulencji Phytophthora infestans w stosunku do ziemniaka - Sobkowiak, Sylwester; Zarzycka, Hanna; Lebecka, Renata; Zimnoch-Guzowska, Ewa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W ciągu dwóch lat badań oceniano zmienność wirulencji i agresywności 12 izolatów Phytophthora infestans po inokulacji listków ziemniaka. Ekspresja obu tych cech zmieniała się okresowo w ciągu roku. Najwyższy poziom agresywności i najszerszy zakres wirulencji był obserwowany wczesną wiosną i jesienią. Dwa izolaty P. infestans MP 324 i MP 423 charakteryzowały się największą stabilnością ekspresji agresywności i wirulencji. Stwierdzono istotną korelację między poziomem agresywności i wykrywalnością czynników wirulencji. Badano także wpływ różnych stężeń inokulum na ekspresję agresywności i wirulencji. Obserwowano istotnie wyższą wykrywalność czynników wirulencji po zastosowaniu inokulum o wyższych stężeniach. Nie stwierdzono jednak korzystnego wpływu wyższych koncentracji zawiesiny na poziom agresywności w okresie, w którym rutynowo są przeprowadzane testy odporności ziemniaka na P. infestans.