Ocena przydatności niektórych fungicydów w ochronie ziemniaka przed zarazą ziemniaczaną Phytophthora infestans (Mont.) de Bary - Kurzawińska, Halina; Gajda, Iwona (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Celem badań wykonanych w latach 2001–2002 było określenie skuteczności działania kilku fungicydów (Altima 500 SC, Brestanid 502 SC, Unikat 75 WG i Tattoo C 750 SC) w zwalczaniu zarazy ziemniaka na średnio wczesnej odmianie Ibis. Na podstawie otrzymanych wyników badań można stwierdzić, że badane preparaty statystycznie istotnie obniżały zarówno stopień porażenia naci ziemniaków jak i procentowe porażenie bulw przez Phytophthora infestans.