Długość okresu spoczynku bulw odmian ziemniaka - Zarzyńska, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Badania przeprowadzono w latach 1999–2002 na 22 odmianach ziemniaka należących do różnych grup wczesności. Długość okresu spoczynku określano liczbą dni upływających od umownie przyjętej daty zerowej do skiełkowania 80% bulw w próbie. Na podstawie uzyskanych wyników podzielono badane odmiany na grupy o krótkim, średnim i długim spoczynku, jak również przypisano każdej odmianie konkretną cyfrę w skali 9-stopniowej. Nie wykazano ścisłej zależności między długością wegetacji a długością okresu spoczynku. Stwierdzono różnice odmianowe dotyczące głębokości uśpienia bulw, czyli długości okresu od skiełkowania 10 do 90% bulw w danej próbie. Wykazano wpływ warunków okresu wegetacji na długość okresu spoczynku.