Ubytki naturalne ziemniaków w zależności od dawki wentylacyjnej i rodzaju systemu wentylacji - Czerko, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W doświadczeniu porównano 3 systemy wentylacyjne stosowane w przechowalniach do składowania luzem z niską (25 m3/t·h) i wysoką (120 m3/t·h) dawką wentylacyjną oraz w przechowalni do składowania w paletach skrzyniowych z dawką 120 m3/t·h. Przechowalnia do składowania w paletach skrzyniowych posiada opływowy system wietrzenia. Porównywano następujące parametry techniczne: średni dobowy czas wietrzenia, wydajność wentylatorów, ilość przepływającego powietrza w sezonie na 1 tonę ziemniaków oraz zużycie energii. Oceniano ubytki naturalne odmiany Triada w badanych przechowalniach. Największe ubytki wystąpiły w przechowalni paletowej i wynosiły 10,1%. Z dwóch przechowalni do składowania luzem większe ubytki (7,7%) były w przechowalni o niższej dawce wentylacyjnej.