Wielocechowa analiza kształtowania plonu ziarna linii wsobnych i mieszańców F1 kukurydzy - Kadłubiec, Władysław; Kuriata, Rafał (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Hodowca prowadząc selekcję zwraca przede wszystkim uwagę na plonowanie badanych form. Wielkość plonu jest cechą najważniejszą i jednocześnie bardzo złożoną, tzn. na jego wielkość wywierają wpływ inne cechy, które nie zawsze stanowią główny przedmiot zainteresowania hodowcy. Znając stopień zależności między cechami, ich wzajemne korelacje, a także zależności między pokoleniem rodziców i ich potomstwem można we właściwy sposób prowadzić selekcje, a także dobierać linie do krzyżowania. Celem pracy była ocena wpływu cech struktury plonu na jego wielkość u 8 linii wsobnych i 28 mieszańcach F1 kukurydzy. Pomiarów wysokości roślin i wysokości zawieszenia pierwszej kolby dokonano w okresie wegetacji na 20 roślinach z poletka w każdym powtórzeniu. Długość kolby, grubość kolby, liczba rzędów ziaren oraz masa ziarna z kolby zostały oznaczone na 5 losowo wybranych kolbach dla każdego mieszańca. Określono także procent roślin porażonych głownią i roślin krzewiących się, po zbiorze oceniono plon i zawartość suchej masy. Do oceny zależności między plonem a pozostałymi cechami jego struktury wykorzystano analizę korelacji i regresji wielokrotnej przyjmując za cechę objaśnianą plon ziarna, a pozostałe cechy za objaśniające. W przypadku linii nie stwierdzono istotności współczynnika regresji cząstkowej w żadnym przypadku. U mieszańców plon jest determinowany przez masę ziarna z kolby i wysokość roślin.