Odporność krajowych odmian jęczmienia ozimego na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. hordei) - Czembor, Henryk J. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2021)
Przedstawiono genetyczne uwarunkowania odporności na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. horde) u 10 polskich odmian jęczmienia ozimego wpisanych do Rejestru Odmian w Polsce. Wszystkie odmiany mają jeden lub więcej genów odporności związanych z loci Mlra, Mla6, Mla13, MlLa i MlBw. Na populację mączniaka występującą w Polsce wszystkie odmiany są podatne. Nieco mniej porażane są odmiany z genem MlLa.