Odporność odmian jęczmienia na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. hordei) włączonych do badań rejestrowych w Polsce w 2001 roku - Czembor, Henryk J. (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
Przedstawiono genetyczne uwarunkowania odporności na mączniaka (Blumeria graminis f.sp hordei) u 6 odmian jęczmienia ozimego i 21 odmian jęczmienia jarego włączonych do badań rejestrowych w Polsce w 2001 roku. Badane odmiany ozime mają jeden lub więcej genów odporności związanych z loci Mla3, Mla6, Mla 7, Mlk i jednym bliżej nieokreślonym. U odmian jarych stwierdzono obecność genów Mla1, Mla3, Mla9, Mla12, Mlg, Mlk, Ml(IM9), Ml(St1) i mlo. Na populację mączniaka występującą w Polsce odporne są tylko odmiany z genem mlo.