Wpływ gęstości i terminu siewu na wielkość i strukturę plonu ziarna odmian jęczmienia jarego - Noworolnik, Kazimierz; Leszczyńska, Danuta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2004)
W doświadczeniach mikropoletkowych (2000–2002) badano reakcję kilku odmian jęczmienia jarego na gęstość i termin siewu. Wszystkie odmiany jęczmienia jarego reagowały wzrostem plonu ziarna w miarę zwiększania gęstości siewu do 450 ziaren/m2, w najsilniejszym stopniu odmiany: Sezam i Granal, a w najsłabszym Blask. Największą zniżką plonu ziarna pod wpływem opóźniania terminu siewu charakteryzowała się odmiana Annabell. Większą tolerancyjność na opóźnianie siewu wykazały odmiany: Granal i Sezam. Zróżnicowanie plonu ziarna odmian pod wpływem badanych czynników było głównie skutkiem zmian liczby kłosów na jednostce powierzchni, ponieważ zmienność liczby ziaren w kłosie i masy 1000 ziaren była niewielka.