Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin i gęstość siewu - Dubis, Bogdan; Budzyński, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Zbadano i opisano plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego w łanie o zróżnicowanym zagęszczeniu roślin, uprawianego w warunkach wczesnego i opóźnionego siewu. Owies nagoziarnisty Akt wykazał niższy o 30% poziom plonowania niż oplewiony Borowiak. Po usunięciu plewki z ziarna plon formy nagoziarnistej zrównał się z plonem formy oplewionej. Dwutygodniowe opóźnienie wysiewu w stosunku do możliwie najwcześniejszego skutkowało spadkiem plonu ziarna odmiany oplewionej Borowiak o 2% a odmiany nagoziarnistej Akt o 11%. Zarówno wpływ samego terminu siewu, jak i jego interakcja z odmianą były statystycznie udowodnione. Wykazano istotny wzrost plonu ziarna odmiany Akt pod wpływem zwiększonego wysiewu do 800 ziarniaków na 1 m2. Nie udowodniono takiej zależności u oplewionej odmiany Borowiak. Zwiększona gęstość siewu owsa nie rekompensowała skutków obniżki plonu wynikającej z opóźnienia siewu.