Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej - Woźniak, Andrzej; Gontarz, Dariusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Przedstawiono kształtowanie się jakości ziarna pszenicy jarej w zależności od przedplonów i zróżnicowanego sposobu ochrony roślin. Wykazano, że uprawa pszenicy jarej po grochu siewnym i ziemniaku istotnie zwiększała zawartość białka ogółem w ziarnie, glutenu mokrego, wyrównanie ziarna oraz wartość wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego, w odniesieniu do stanowiska, w którym pszenicę wysiewano 1, 2 lub 3-krotnie po sobie. Chemiczne środki ochrony roślin istotnie zwiększały zawartość białka ogółem w ziarnie i glutenu mokrego w pszenicy jarej, w stosunku do obiektów pielęgnowanych mechanicznie.