Dziewięciostopniowa skala określania długości okresu spoczynku bulw różnych odmian ziemniaka - Zarzyńska, Krystyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
W latach 1981–1992 w Oddziale Naukowo-Badawczym Instytutu Ziemniaka w Jadwisinie przeprowadzono badania dotyczące długości okresu spoczynku bulw ziemniaka w pięciu seriach odmian. Łącznie przebadano 9 odmian średnio wczesnych i 14 odmian późniejszych. Długość okresu spoczynku określano 3 metodami: —liczbą dni upływających od tuberyzacji polowej bulw do skiełkowania 80% bulw, —liczbą dni upływających od umownie przyjętej „daty zerowej” do skiełkowania 80% bulw, —datą kalendarzową skiełkowania 80% bulw. Na podstawie tych danych opracowano 9-stopniową skalę określania długości okresu spoczynku, gdzie 1 — oznacza spoczynek najkrótszy, a 9 — spoczynek najdłuższy. Stopnie: 1–3 określały spoczynek krótki, 4–6 średni, a stopnie: 7–9 spoczynek długi. Każdemu ze stopni odpowiada określona data zakończenia spoczynku.