Wpływ zaprawy Prestige 290 FS na zdrowotność i plonowanie ziemniaka - Erlichpwski, Tomasz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Badania nad skutecznością biologicznego działania zaprawy prowadzono w latach 1999–2001 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Boninie oraz gospodarstwie indywidualnym w Niekłonicach k. Koszalina. Zalecana dawka Prestige 290 FS (pencykuron + imidachlopryd) po wykonaniu wcześniejszych badań wynosi — 75 ml/100 kg bulw w ochronie ziemniaków jadalnych i dla przetwórstwa oraz 100 ml/100 kg bulw w ochronie plantacji nasiennych. Uzyskane wyniki badań wykazały wysoką skuteczność zaprawy w ochronie bulw przed rizoktoniozą i szkodnikami. Zaobserwowano pozytywny wpływ zaprawy na wschody ziemniaka, średnia dla kontroli bez zaprawiania 89% wschodów, Prestige 290 FS w dawce 100 ml — 95% wschodów. Wyliczony indeks porażenia bulw przez rizoktoniozę wynosił na kontroli 33,8%, natomiast na kombinacji z zaprawianiem 3,2% bulw z objawami ospowatości. Najlepsze efekty zwalczania stonki ziemniaczanej uzyskano na kombinacji z zaprawianiem. Intensywność żerowania stonki wyrażona procentem zniszczenia blaszki liściowej (ZBL%) wynosiła na kombinacji Prestige 290 FS w dawce 100 ml/100 kg bulw — 1,5%, natomiast na kontroli 19,3% ZBL. Wyniki badań zaprawy Prestige 290 FS wykazały także wysoką skuteczność w ochronie bulw przed uszkodzeniami powodowanymi przez larwy drutowców (Elateridae), na kombinacji kontrolnej średnio obserwowano 12% bulw uszkodzonych, natomiast przy zaprawianiu 1% bulw.