Ocena odmian tytoniu uprawianych w rejonie województwa podkarpackiego - Miś, Teresa (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Przeprowadzone badania obejmowały polowe doświadczenie ścisłe, założone metodą losowanych bloków, w latach 1997–1998. Celem badań było porównanie wpływu różnej rozstawy sadzenia roślin na wielkość i wartość handlową plonu oraz ważniejsze cechy jakościowe surowca tytoniu odmian Wiślica, Wisana, Wika i Wiecha. Analiza cech jakościowych liści polegała na oznaczeniu procentowej zawartości węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie i białka właściwego oraz treściwości liści i udziału nerwu głównego. Zastosowane czynniki, uwzględniające przyjęcie różnych rozstaw sadzenia wywarły istotny wpływ na wysokość plonowania roślin i jakość liści tytoniu Virginia. Rośliny wysadzane w rozstawie 70 x 40 cm osiągnęły wyższy plon i wartość handlową liści w stosunku do roślin uprawianych w rozstawie 90 x 40 cm. Szersza rozstawa roślin (90 x 40 cm) korzystnie wpłynęła na jakość liści, wyrażoną większą zawartością węglowodanów, a mniejszą ilością białka. Na podstawie wyników doświadczenia własnego w obrębie tytoniu Virginia można wytypować do uprawy dwie odmiany Wiślica i Wika, odznaczające się najkorzystniejszymi parametrami, dotyczącymi wysokości plonowania i jakości surowca.