Ocena zdolności kombinacyjnej linii wsobnych kukurydzy: Część II. Wykorzystanie testerów o ziarnie szklistym do oceny linii matecznych - Kadłubiec, Władysław; Kuriata, Rafał; Horobiowska, Jadwiga; Karwowska, Cecylia; Kurczych, Zbigniew (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2003)
Poznanie zdolności kombinacyjnej linii wsobnych pozwala na określenie ich wartości hodowlanej i włączenie do programów hodowlanych. Badano 24 mieszańce pojedyncze otrzymane ze skrzyżowania 6 linii wsobnych z 4 liniami szklistoziarnistymi. Doświadczenie założono metodą bloków losowanych w 2 powtórzeniach w 2 miejscowościach. Przeprowadzono pomiary następujących cech: procent roślin stojących, procentowe porażenie głownią, zawartość suchej masy w ziarnie i plon ziarna z poletka. Analiza wariancji wykazała istotne różnice między miejscowościami pod względem wszystkich badanych cech jak również zróżnicowanie mieszańców wewnątrz miejscowości dla suchej masy w ziarnie i plonu. Istotne porażenie głownią wystąpiło w Kobierzycach natomiast procent roślin stojących na poletkach w obu miejscowościach był na takim samym poziomie. Rozpatrując zdolności kombinacyjne stwierdzono jedynie istotną interakcję ogólnej zdolności kombinacyjnej z miejscowościami dla zawartości suchej masy w ziarnie oraz istotną interakcję swoistej zdolności kombinacyjnej z miejscowościami dla zawartości suchej masy i plonu. Do dalszych programów hodowlanych można polecić linię 1294-7 poprawiającą zawartość suchej masy u mieszańców, których jest komponentem. Z mieszańców należy wyróżnić kombinacje 1375-5 × S41324A-2, 1360-5-1 × Co255, 1044-87 × K154.