Brunatna plamistość wiechliny łąkowej (Drechslera poae (Baudys) Shoemaker): Część II. Hodowla odpornościowa wiechliny łąkowej - Czembor, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Odporność wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) na brunatną plamistość powodowaną przez Drechslera poae (Baudys) Shoemaker jest jednym z głównych celów hodowlanych nowych odmian tego gatunku. W pracy przedstawiono przegląd literatury dotyczącej ochrony wiechliny łąkowej przed D. poae. Główny akcent położono na rolę hodowli odpornościowej. Scharakteryzowano rolę ekotypów jako ewentualnych źródeł odporności do dalszej hodowli oraz opisano metody wstępnej selekcji. Omówiono ponadto ochronę chemiczną oraz prawidłową agrotechnikę, jako ewentualne metody wspomagające.