Nowe odmiany roślin rolniczych wyhodowane w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Malicki, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Wiosną 2002 roku Dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych podjął decyzję o wpisaniu do Rejestru 27 nowych odmian roślin rolniczych wyhodowanych w Spółkach Hodowli Roślin i Zakładach Doświadczalnych IHAR. Charakterystykę nowo zarejestrowanych odmian podajmy na podstawie badań COBORU oraz zaleceń hodowców, koncentrując się na wskazaniu wyróżniających je cech jakościowych i użytkowych. Poniżej prezentujemy najnowsze odmiany zbóż, kukurydzy, ziemniaków, rzepaku, traw i roślin strączkowych.