Wpływ nawożenia potasem, sodem i magnezem na plonowanie trzech odmian buraka cukrowego: Część I. Plon korzeni i cukru - Barłóg, Przemysław; Grzebisz, Witold; Paradowski, Artur (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
W trzyletnim doświadczeniu polowym badano wpływ nawożenia potasem (K) oraz sodem i magnezem (K + Na + 1 Mg, K + Na + 2 Mg) na plon i jakość technologiczną korzeni trzech odmian buraka cukrowego (Nilla, Merlin, Kristall). Dawka potasu, niezależnie od wariantu nawozowego, wynosiła 160 kg K2O/ha. Dodatkowo na obiektach K + Na + 1 Mg i K + Na + 2 Mg zastosowano odpowiednio 12 kg Na + 24 kg MgO i 12 kg Na + 51 kg MgO na 1 ha. Różnice w działaniu badanych czynników zależały od sezonu wegetacyjnego. Najlepszą jakość technologiczną korzeni buraka uzyskano w wariancie nawożenia K + Na + 1 Mg.