Wartość nasienna odmian buraków cukrowych reprodukowanych w zróżnicowanych warunkach agroekologicznych - Słoma, Bernard (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
Jakość nasion buraków cukrowych nabrała szczególnego znaczenia z chwilą wyhodowania i wprowadzenia do uprawy przemysłowej odmian genetycznie jednokiełkowych, umożliwiających pełną mechanizację uprawy tej rośliny. W krajach Europy Zachodniej stosuje się wysiew nasion „na gotowo” w odstępach 18–20 cm w rzędzie. W Polsce około 95% areału uprawy obsiewane jest również w ten sam sposób. Nasiona muszą odznaczać się wysoką laboratoryjną zdolnością kiełkowania (LZK) i wysoką polową zdolnością wschodów (PZW) w celu otrzymania optymalnej obsady roślin tj. około 90 tys./ha. Warunki klimatyczne Polski (rozkład temperatur i opadów) nie są zbyt korzystne dla produkcji nasion o wysokich parametrach jakościowych. Badania obejmowały trzy odmiany buraka cukrowego reprodukowane w trzech rejonach w Polsce oraz w trzech krajach Europy Południowej. Wartość siewną odmian określono na podstawie laboratoryjnej zdolności kiełkowania oraz polowej zdolności wschodów. Wykazano, że nasiona wszystkich odmian z reprodukcji we Włoszech, Francji i Grecji wyróżniły się wyższą laboratoryjną zdolnością kiełkowania i polową zdolnością wschodów w porównaniu do reprodukowanych w Polsce, z wyjątkiem rejonu Elbląga. Nasiona z tego rejonu nie ustępowały rozmnażanym na południu Europy.