Systemy uprawy buraka cukrowego na różnych glebach: Część II. Wschody i plony - Nowakowski, Mirosław; Kostka-Gościniak, Damrawa; Szymczak-Nowak, Jadwiga; Gutmański, Izydor (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2002)
W latach 1996–1999, w trzech różnych miejscowościach: na glebie płowej właściwej (Minikowo), czarnoziemie leśno-łąkowym (Lipie) i madzie nadwiślanej (Kokocko) (woj. kujawsko-pomorskie) badano wpływ tradycyjnej uprawy buraka cukrowego i z siewu w mulcz gorczycy białej i rzodkwi oleistej na wschody i plony. Uprawa buraka cukrowego na mulczu z gorczycy białej i rzodkwi oleistej wpłynęła na obniżenie wschodów i obsady roślin, nie miała natomiast istotnego wpływu na plon korzeni i cukru technologicznego w porównaniu do obiektu z tradycyjną uprawą. Miejscowości oraz lata badań różnicowały istotnie wschody, obsadę buraków oraz plon korzeni i cukru technologicznego. Najwyższe plony uzyskano przy uprawie buraka na czarnoziemie leśno-łąkowym (Lipie), wschody i końcową obsadę na madzie (Kokocko). Najkorzystniejsze warunki dla wschodów, obsady i plonu korzeni buraka cukrowego wystąpiły w roku 1998, a dla technologicznego plonu cukru w roku 1999.