Dobór odmian w nasiennictwie i produkcji ziemniaka w wybranych regionach Polski - Chotkowski, Jacek; Wróbel, Sławomir (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
W pracy przedstawiono wyniki oryginalnych badań dotyczących udziału poszczególnych odmian ziemniaka w produkcji nasiennej i uprawie. Zróżnicowanie regionalne badano na podstawie sytuacji w dwóch reprezentatywnych regionach woj. mazowieckim i wielkopolskim. Stwierdzono rozdrobnienie i niską stabilność rynku nasiennego, znaczne zróżnicowanie struktury odmianowej w produkcji nasiennej w porównaniu z uprawą ziemniaka oraz zróżnicowanie regionalne udziału grup użytkowych odmian. Wdrożenie polityki odmianowej ze strony właścicieli odmian oraz list odmian rekomendowanych powinno zwiększyć koncentrację struktury odmianowej.