Zmiany obrazu fragmentów DNA po traktowaniu nasion jęczmienia promieniowaniem laserowym - Rafalski, Andrzej; Wiśniewska, Iwona; Klimont, Krzysztof (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Nasiona dwóch odmian jęczmienia (Hordeum vulgare L.) Klimek i Rataj naświetlano trzema dawkami promieniowania laserowego. Analizę DNA otrzymanego z siewek badanych odmian przeprowadzono metodą PCR z zastosowaniem starterów częściowo komplementarnych do sekwencji styku intron-egzon genów roślinnych. Porównanie profili powielonych fragmentów DNA wykazało u obu badanych odmian wyraźny polimorfizm między siewkami z nasion kontrolnych a siewkami z nasion poddanych naświetlaniu. Otrzymane wyniki wskazują, że naświetlanie nasion wywołuje zmiany na poziomie DNA ujawniające się w okresie wegetatywnego rozwoju roślin. Trwałość niektórych zmian DNA sugeruje mutagenne działanie promieniowania laserowego.