Źródła genetyczne cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) w kolekcji roboczej Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Wojas, Tadeusz; Węgrzyn, Stanisław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Na podstawie wyników doświadczenia prowadzonego w ramach tzw. kolekcji roboczej w latach 1991–2000, omówiono grupy form pszenicy ozimej, będące potencjalnym źródłem plenności i 14 cech użytkowych dla hodowli nowych odmian. Wskazano na odmiany i rody o najkorzystniejszych wartościach badanych cech. Szczególną uwagę zwrócono na formy łączące kilka korzystnych cech, stanowiące najbardziej wartościowy materiał wyjściowy dla programów hodowlanych. Stwierdzono, że odmiany i rody zgromadzone aktualnie w kolekcji mogą stanowić zadowalające źródło plonu i jego parametrów, odporności na wyleganie i rdzę brunatną oraz wartości wypiekowej, wyrażonej liczbą sedymentacji. W stosunku do pozostałych cech ciągle istnieje potrzeba poszukiwania lub nawet wytworzenia nowego materiału wyjściowego dla programów hodowlanych. Dotyczy to zwłaszcza takich cech, jak mrozoodporność i odporność na plamistości liści, na mączniaka i porastanie oraz zawartość białka w ziarnie.