Wpływ ościstości na wielkość ziarniaków pszenicy jarej - Jedyński, Stanisław (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
W pracy porównano ościste i bezostne linie wyprowadzone z trzech mieszańców pszenicy jarej. Linie nie różniły się pod względem wysokości roślin, liczby kłosów i liczby ziaren z kłosa, natomiast istotne różnice wystąpiły w masie tysiąca ziaren, co wskazuje na związek między ościstością a wielkością ziarniaków. Potwierdzenie tej zależności wykazano również w doświadczeniu polowym z czterema liniami prawie izogenicznymi (F9). Masa tysiąca ziaren form ościstych była około 6% wyższa.