Podatność na porażenie pszenżyta rdzą żółtą (Puccinia striiformis), rdzą brunatną (Puccinia recondita) i rdzą źdźbłową (Puccinia graminis) - Nowicki, Bogdan; Zamorski, Czesław; Schollenberger, Małgorzata; Wakuliński, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Podatność pszenżyta na porażenie przez Puccinia striiformis, Puccinia graminis i Puccinia recondita badano w doświadczeniach polowych. Oceniano materiał hodowlany pszenżyta ozimego i jarego z 5 krajowych ośrodków hodowli z różnych rejonów Polski. Materiały hodowlane pszenżyta okazały się stosunkowo wrażliwe na porażenie przez Puccinia striiformis. Na 250 testowanych genotypów pszenżyta tylko 51 okazało się odpornych na rdzę żółtą. Wśród przebadanych 250 odmian i rodów 181 genotypów okazało się odpornych na porażenie przez Puccinia graminis. W równoległych doświadczeniach z Puccinia recondita aż 136 genotypów (na 250) było odpornych na rdzę brunatną. Procentowy udział form odpornych wśród rodów pszenżyta ozimego był wyższy niż w przypadku pszenżyta jarego.