Ocena linii wsobnych kapusty głowiastej białej pod względem przydatności do hodowli odpornościowej na stres suszy. - Kamiński, Piotr; Treder, Waldemar; Klamkowski, Krzysztof (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2021)
Dwanaście linii wsobnych kapusty głowiastej białej otrzymanych w Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Warzywnych, Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytutu Ogrodnictwa-PIB zostało poddanych ocenie pod względem cech morfologicznych i agro-ekonomicznych, dynamice wzrostu systemu korzeniowego, intensywności fotosyntezy oraz transpiracji mających wpływ na ich odporność na stres suszy. Badania prowadzono w warunkach kontrolowanych w fazie wiązania główek jak również w fazie dojrzałości zbiorczej na polu doświadczalnym. Wszystkie linie wsobne odznaczały się wysoką wartością hodowlaną oraz wyrównaniem, były również silnie zróżnicowane pod względem badanych cech. Linie wsobne kapusty różniły się pod względem reakcji na stres suszy. Genotypy o silnej dynamice rozwoju systemu korzeniowego, mniejszych liściach oraz kompaktowym pokroju roślin, które odznaczały się silniejszym ograniczeniem fotosyntezy oraz transpiracji w warunkach stresu suszy, mogą być wykorzystywane do hodowli odpornościowej. Wysoki poziom zróżnicowania linii wsobnych umożliwia uzyskanie efektu heterozji przy tworzeniu nowych eksperymentalnych mieszańców F1 lepiej przystosowanych do niekorzystnych warunków środowiska w tym na stres niedoboru wody.