Wpływ bioodpadu z pofermentu biogazowni na plonowanie biomasy oraz skład chemiczny traw wieloletnich - Martyniak, Danuta; Wiewióra, Barbara; Żurek, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2022)
Celem badań była ocena przydatności bioodpadu z pofermentu biogazowni jako nawozu organicznego stosowanego w uprawach traw wieloletnich na cele energetyczne. Analizy dotyczyły porównania efektywności nawożenia substancją organiczną, odpadową, uzyskaną z profermentu biogazowni z tradycyjnie stosowanym nawożeniem mineralnym NPK (100-100-120 kg/ha). Materiał do badań stanowiły wybrane gatunki traw wieloletnich: kostrzewa trzcinowa, kostrzewa łąkowa, życica trwała oraz perz wydłużony. Doświadczenie polowe założono w Radzikowie, na glebie kl. IV, średniozwięzłej, a obserwacje dotyczyły wigoru, wysokości roślin oraz plonu i składu chemicznego uzyskanej biomasy. Wyniki doświadczenia wskazują, że efekt plonotwórczy zastosowanego nawozu jest widoczny tylko w I i II roku użytkowania badanych traw wieloletnich. Równocześnie stwierdzono wpływ nawożenia na wzrost zawartości jonów żelaza w biomasie życicy trwalej w 2-gim roku uprawy oraz nie obserwowano różnic w zawartości pozostałych pierwiastków oznaczanych w biomasie badanych traw w zależności o poziomu zastosowanego nawożenia.