Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.) perspektywy wykorzystania na biogaz i paszę - Martyniak, Danuta; Żurek, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2022)
Rożnik przerośnięty (lub sylfia) to gatunek o dużym aczkolwiek wciąż niedostatecznie wykorzystanym potencjale zarówno jako źródło biomasy do produkcji energii w biogazowni, wartościowej paszy dla bydła jak i innych rozlicznych zastosowań np. w rekultywacji, fitoremediacji oraz pszczelarstwie. Jego zastosowanie w praktyce rolniczej jest nierozerwalnie związane z wiedzą na temat uprawy oraz dostępem do nasion zarejestrowanych w Polsce odmian. Pierwsze krajowe odmiany tego gatunku dostępne są już od roku 2018 natomiast niniejszy artykuł zawiera podstawowe informacje, niezbędne do prowadzenia uprawy.