Występowanie fuzariozy wiech owsa w 2013 roku oraz szkodliwość Fusarium sporotrichioides Sherb. dla wybranych odmian - Kiecana, Irena; Cegiełko, Małgorzata; Mielniczuk, Elżbieta; Pastucha, Alina (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2015)
W 2013 roku na polach Hodowli Roślin Strzelce, Sp. z o.o., grupa IHAR określono udział wiech z objawami fuzariozy dla 12 odmian owsa. W laboratorium przeprowadzono analizę mykologiczną ziarniaków i plew pochodzących z wiech z objawami chorobowymi z wykorzystaniem pożywki mineralnej. Procent wiech z objawami fuzariozy wahał się od 0,25% do 2,0%. Za główną przyczynę fuzariozy wiech owsa uznano gatunki Fusarium culmorum i F. poae. Ponadto z porażonych ziarniaków uzyskiwano gatunki F. sporotrichioides i F. oxysporum. Badania szkodliwości F. sporotrichioides dla owsa przeprowadzono w 2013 roku na polach doświadczalnych w okolicach Zamościa, na podstawie ścisłego doświadczenia polowego ze sztucznym zakażaniem wiech w fazie kwitnienia. Materiał infekcyjny stanowiła zawiesina zarodników F. sporotrichioides nr 88 o zagęszczeniu 5 × 105 × 1 ml-1. Szkodliwość F. sporotrichioides dla analizowanych odmian owsa określano na podstawie ubytku liczby ziarniaków w wiesze, plonu ziarna z 40 wiech (4×10 wiech) oraz masy 1000 ziaren. Ubytek liczby ziarniaków w wiesze, w wyniku sztucznego zakażania przez F. sporotrichioides wynosił od 0,5% (Arden) do 75,1% (Contender). W przypadku odmiany Arden nie zanotowano ubytku plonu ziarna w wyniku inokulacji wiech przez F. sporotrichioides, zaś u pozostałych odmian redukcja plonu ziarna wynosiła od 24,0% (Komfort) do 79,5% (Contender). Natomiast obniżka MTZ wynosiła od 0,1% (Arden) do 22,6% (Flämingsgold).