Pobranie i wykorzystanie azotu z nawozów mineralnych przez odmiany ziemniaka o różnej wczesności - Trawczyński, Cezary; Wierzbicka, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2014)
Celem badań polowych przeprowadzonych w latach 2010–2012 w Instytucie Hodowli i Aklima-tyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie było określenie plonowania oraz pobrania i wyko¬rzystania azotu z nawozów mineralnych przez bulwy odmian ziemniaków wczesnych i późniejszych w zróżnicowanych warunkach pogodowych i nawożenia azotem. Badania przeprowadzono na glebie lekkiej, nawożonej organicznie słomą i międzyplonem gorczycy białej. W doświadczeniach stosowano 5 poziomów nawożenia azotem: 0, 50, 100, 150 i 200 kg N·ha-1 oraz stały poziom fosforu 17,5 kg P·ha-1 i potasu 108,0 kg K·ha-1. Pobranie azotu z plonem bulw i wykorzystanie azotu z nawo¬zów mineralnych zależało od poziomu nawożenia tym składnikiem i warunków klimatycznych podczas okresów wegetacji. Wykorzystanie azotu malało od około 50 do 35% dla odmian wczesnych, a w przypadku odmian późniejszych od około 55 do 36% wraz ze wzrostem dawki azotu mineralnego od 50 do 200 kg N·ha-1. Stwierdzono istotne zróżnicowanie pobrania i wykorzystania azotu między badanymi grupami odmian. Wyższymi wartościami pobrania i wykorzystania azotu charakteryzowały się odmiany późniejsze niż wczesne. Większe wykorzystanie azotu stwierdzono w latach sprzyjających kumulacji plonu bulw, niż w latach z dużymi wahaniami opadów i temperatury powietrza w okresie wegetacji roślin ziemniaka.