Aktywność celulolityczna a wirulencja Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus - Pastuszewska, Teresa; Gryń, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2013)
Celem przeprowadzonych badań było określenie dla puli 34 szczepów Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms) właściwości celulolitycznych oraz patogeniczności w stosunku do bakłażana (Solanum melongena). We wszystkich badanych szczepach Cms potwierdzono wytwarzanie enzymu celulazy. Wraz ze wzrostem aktywności enzymu celulazy obserwowano wzrost wirulencji bakterii Cms, wyrażonej stopniem pokrycia liści bakłażana objawami chorobowymi. Korelacja liniowa między tymi cechami wyniosła R = 0,75.