Wpływ nawożenia fosforowo-potasowego rutwicy wschodniej (Galega orientalis Lam.) na zawartość żelaza, molibdenu, miedzi w roślinie i glebie oraz na pobranie azotu - Kalembasa, Stanisław; Symanowicz, Barbara; Jaremko, Dawid; Skorupka, Wojciech (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012)
W pracy przedstawiono zmiany zawartości żelaza, molibdenu, miedzi w glebie i w biomasie rutwicy wschodniej (Galega orientalis Lam.) uprawianej w latach 2005–2007 oraz w pobraniu azotu z plonem rośliny testowej. Doświadczenie polowe prowadzono w Rolniczej Stacji Doświadczalnej, należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. W badaniach uwzględniono sześć obiektów nawozowych PK. W każdym roku badań zbierano trzy pokosy rośliny testowej w fazie pąkowania. Zawartość całkowitą Fe, Mo i Cu w roślinie i glebie oznaczono metodą ICP-AES na spektrofotometrze emisyjnym z plazmą wzbudzaną indukcyjnie. Obliczono także pobranie azotu z plonem biomasy rośliny testowej. Nawożenie fosforowo-potasowe wpłynęło istotnie na zwiększenie zawartości żelaza w biomasie rutwicy wschodniej. Najwięcej żelaza oznaczono w roślinie testowej nawożonej dawką K100, molibdenu pod wpływem nawożenia dawką P50K200. Kolejne dawki nawożenia PK (wyjątek P50) powodowały obniżanie zawartości miedzi w biomasie rutwicy wschodniej. Największe pobranie azotu przez rutwicę wschodnią w ciągu okresu wegetacyjnego (345 kg N·ha-1) uzyskano pod wpływem nawożenia P50K200. Najwięcej żelaza, molibdenu i miedzi oznaczono w glebie nawożonej dawką P50K250.