Określenie przydatności odmian do uprawy w zasiewach mieszanych pszenicy ozimej - Nadziak, Jadwiga; Tratwal, Anna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012)
W pracy oszacowano przydatność odmian pszenicy ozimej do komponowania zasiewów mieszanych. Do obliczeń zastosowano analizy porównawcze plonów rzeczywistych i oczekiwanych w mieszankach dwuskładnikowych i jednej trójskładnikowej. Ścisłe doświadczenia polowe założone zostały w dwóch miejscowościach w trzech sezonach wegetacyjnych. Do badań wykorzystano trzy odmiany pszenicy ozimej (Bogatka, Sława i Nutka) wysiane w siewach czystych i wszystkich kombinacjach mieszanek, co umożliwiło ocenę wpływu poszczególnych odmian w mieszankach. Odmiana Bogatka przyczyniła się do zwyżki plonowania mieszanek, co świadczy o pozytywnych efektach odmiany w zasiewach mieszanych.