Odporność na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. hordei) odmian jęczmienia jarego włączonych do Programu Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w roku 2022 - Czembor, Jerzy H.; Czembor, Elżbieta; Kisiela, Aneta; Wnuk, Elżbieta (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2023)
Mączniak prawdziwy powodowany przez grzyba Blumeria graminis f.sp. hordei (Bgh) należy do ważnych pod względem gospodarczym chorób jęczmienia. Dlatego realizowane są prace mające na celu określenia uwarunkowań odporności na tego patogena odmian wprowadzonych do Krajowego Rejestru genami specyficznymi jak i niespecyficznymi. W bieżących badaniach uwzględniono 52 odmiany jęczmienia jarego włączone do Programu Porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO) prowadzonego przez Centralny Ośrodek Badania Roślin Użytkowych (COBORU) w 2022 roku. Ponieważ geny specyficzne są efektywne już we wczesnych stadiach rozwoju roślin, testy fitopatologiczne wykonano na roślinach w stadium siewki. Stwierdzono, że odporność 32 odmian (62.5% badanych) uwarunkowana była genem mlo, a objawy porażenia oceniano jako 0(4). Odporność 5 innych odmian była uwarunkowana genem dominującym Mla3 oraz innymi dominującymi genami uzupełniającymi w tym Mlk (Magnus, MHR Filar, MHR Krajan, Poemat, RGT Gagarin). Odporność odmiany Bente i Sting uwarunkowana była bardzo efektywnym genem Sl-1. Dla odmiany Kakadu stwierdzono, że jej odporność była uwarunkowana genem Sl-1 powiązanym z innymi genami i uwarunkowaniami funkcjonalnymi.